Poljoprivredne mašine... / Mašine za lešnike i orahe...


12Sledeća

Vučeni kombajn

Vučeni kombajni služe za skupljanje plodova lešnika, oraha, badema, kafe, maslina... Vučeni kombajn se agregatira za traktor. Princip rada vučenog kombajna za lesku zasniva se na skupljanju plodova sa zemlje pomoću dve usisne fleksibilne cevi (usisivač) kojima upravljaju radnici krećući se za mašinom. Skupljeni plodovi dalje idu na separator i rotaciono sito gde se odvajaju od nečistoća. Menjanjem sita omogućen je rad sa različitim veličinama plodova voća. Kapacitet kombajna je od 0.1-0.4 ha/h.



Samohodni kombajn

Prednosti samohodnih kombajna za lešnike, orahe i ostalo jezgrasto voće su: - smanjeno vreme i cena berbe, - potreban je samo jedan radnik-vozač. Plodovi sa zemlje usmeravaju se pomoću kontrarotirajucih četki prema centralnoj usisnoj cevi kombajana. Skupljajuće četke su od gume i postavljene su na oscilujuce poluge, tako da kopiraju površinu terena. Centralna usisna cev dalje transportuje plodove ka separatoru i rotacionom situ, gde se odvajaju od nečistoća. Očišćeni plodovi pune vreće na kraju kombajna ili se ubacuju u posebno dodate prikolice na kombajn. Bočni ventilator koji se nalazi na kraju kombajna usmerava ostatak nepokupljenih plodova u trake tako da se lakše skupljaju u narednom prohodu kombajna.



Comby mašina

Comby je mašina za skupljanje, drobljene i lomljenje grana, lišća... Prikupljena biomasa može se koristiti za proizvodnju komposta ili za zagrevanje manjih sistema. Comby se agregatira na traktore od 50 kw, pogon dobija preko priključnog vratila 540 o/min. Radni organ su noževi-čekići koji se nalaze na horizontalno postavljenom rotoru koji drobi grane do veličine 90mm. Radni zahvat ovih mašina je 2 m. Kapacitet prijemnog koša je 3-5 m. Ima mogućnost podizanja radi pražnjenja koša.



Sušare

Sušare su idealno rešenje za sušenje lešnika, oraha, badema. Kapaciteti sušara od 4.5 m do 33 m. Punjenje sušare može se vršiti trakastim ili kofičastim alevatorom. Sušenje plodova se postiže snažnom ventilacijom vrućim vazduhom, kojeg izmenjivač toplote šalje do ventilatora i ravnomerno ga gura u unutrašnjost tela sušare. Plodovi se neprekidno ventiliraju i mešaju uz pomoć centralno montirane Arhimedove spirale koji se takođe može ventilirati i sa nezagrejanim vazduhom. Kada se vlažnost plodova dovede na željeni nivo, plodovi se ispuštaju putem gravitacije kroz otvor na donjem delu rezervoara otvaranjem zasuna i sipanjem u adekvatni transportni sistem. Ovaj proces omogućava veliko skraćenje procesa sušenja, uz očuvanje nepromenjenih organoleptičkih svojstava proizvoda i u isto vreme obezbeđuje sigurnost radnika shodno zakonskim propisima.



Selektori

Selektori su namenjeni za posležetveno čišćenje jezgrastog voća od nečistoća – šupljih plodova, zemlje, lišća i drugih nečistoća. Vazdušna struja stvorena od jakog ventilatora odvaja plodove određene specifične težine od primesa. Selektor dobija pogon od sopstvenog elektromotora snage 1,5 kW ili 3 kW. Selektori mogu po zahtevu kupca biti opremljeni : 1.Rotacionim sitom koje propušta čestice zemlje i primesa dimenzija manjih od veličine plodova. 2.Rotacionim duplim sitom koje propušta nečistoće manjih i većih dimenzija od veličine plodova. Selektori se upotrebljavaju za prvo suvo prečišćavanje plodova.